BEN REEL – LOCKED IN + LIVE

Artiest info
Website
facebook
Label: B. Reel Records
Distr.: Sonic RendezVous

Ben Reel is een singer-songwriter, producer, gitarist en folkrock-, country- en Americanamuziek spelende artiest uit Silverbridge in het Noord-Ierse district South Armagh. In 1999 debuteerde hij op plaat met zijn album “This Is The Movie” maar wij leerden zijn geweldige stem pas veel later kennen dankzij de release van zijn zesde album “Darkness & The Light” in 2013 met het voor ons onsterfelijk geworden nummer “You’re Not Alone” dat ons vergelijkingen deed oproepen met ‘The Great Roy Orbison’.

Kort daarvoor had Ben Reel echter ook een compilatiealbum “10” uitgebracht naar aanleiding van zijn tienjarig jubileum als performer met daarop de beste liedjes die hij in die periode had opgenomen op de vijf albums die ons destijds spijtig genoeg nooit wisten te bereiken. Sindsdien volgen wij deze muzikant echter van nabij als hij weer een nieuwe plaat op de markt brengt zoals “7th” in 2015 en “The Nashville Calling”, zijn negende studioalbum dat hij in 2020 in de Amerikaanse hoofdstad van de countrymuziek in Tennessee heeft opgenomen met lokale legendarische musici zoals snarenvirtuoos Will Kimbrough, gitarist Tommy Womack, bassist Garry W Tallent en drummer Evan Hutchings.

De lockdownperiode die veroorzaakt werd door Covid-19 wist Ben Reel noodgedwongen te benutten om het nieuwe album “Locked In + Live” op te nemen. Daarop brengt hij 8 songs die tijdens de lockdown met zijn band live werden opgenomen in ‘The Iontas Theatre’ in het Noord-Ierse stadje Castleblayney. Verder brengt hij zeven nummers die hij met zijn groep live opnam in de studio en drie tracks die hij speelde tijdens live concerten die hij tijdens het eerste coronajaar streamde op zijn Facebook-pagina. Daarbij zijn twee coverversies van het Bob Dylan-nummer “Oh Sister” en van de song “Drive All Night” van Bruce Springsteen.

Om u een idee te geven hoe deze liedjes van Ben Reel klinken hebben we drie video’s aan deze recensie toegevoegd. Eerst hoort en ziet u de eerste single die uit dit album werd getrokken: “This The Movie”, de titelsong van zijn allereerste plaat uit 1999. Daarna kunt u verder genieten van het nummer “Up There In The Sky” en van de albumopeningstrack “Tough People”. “Locked In + Live” is het tweede livealbum van Ben Reel in twee jaar tijd want in november van 2021 bracht hij ook nog de plaat “Live@JJ Smyths Dublin” uit die werd opgenomen met zijn vaste begeleidingsband en met zijn vrouwtje Julieanne Black Reel als backing vocaliste die ook op deze nieuwe cd deze vocale taak op zich heeft genomen.

Het blijft voor ons onverklaarbaar waarom de hele wereld Ben Reel nog niet omarmd heeft als topmuzikant. Zijn succes lijkt tot nader order beperkt te blijven tot Ierland, Engeland, Duitsland en Nederland waar hij al sinds vele jaren veelvuldig optreedt. Ook in 2022 zal dat het geval zijn zoals u kunt vaststellen uit onderstaande lijst van live-optredens bij onze noorderburen. De Belgische fans moeten zich beperken tot een éénmalig optreden in ‘Café De Sport’ in Geel op 16 november, maar we kunnen natuurlijk ook de grens oversteken voor één van de vele optredens in Nederland tijdens deze tournee.

(valsam)